Povijest

1590. godine plemićka obitelj Tartaglia iz Splita sagradila je tradicionalnu dalmatinsku kamenu vilu pokraj mora u Kaštel Lukšiću. Do početka 20.-tog stoljeća, kada ju je kupio češki liječnik Henrik Šoulavy,  vila je bila u posjedu obiteli Ambrozini i Cambij.

1908. godine Henrik Šoulavy kupio je kamenu vilu od obitelji  Cambi, te je 1909. godine otvorio njena vrata za goste kao prvi pansion u Kaštelima. Tim je potezom dr. Henrik Šoulavy postao začetnik kaštelanskog turizma.

Od prvog pansiona sačuvana je knjiga gostiju, brošura i prijavnica gostiju. Iz sačuvane građe moguće je vidjeti tko su bili gosti tadašnjeg pansiona. Gosti su dolazili iz čitavog svijeta i boravili su najčešće od 15 do 30 dana. Najčešći gost pansiona bio je amerikanac Danner C. Augustus iz Oak Parka, Illinois,USA.

Pansion je imao biblioteku, radio i piano. Dr. Šoulavy svoje je goste upoznavao sa dalmatinskim specijalitetima i kaštelanskim plodovima mora i zemlje. Gostima je organizirao zabave, izlete s brodovima i magarcima.

Danas nakon 100 godina Villa Šoulavy  i dalje ugošćuje goste iz cijelog svijeta. Našim gostima pružamo pansionsku uslugu i pripremamo dalmatinske specijalitete. Predstavljamo tradicionalni dalmatinski ljetnikovac i upoznajemo vas sa dalmatinskim načinom življenja i odmora.